Çok şükür dünyamız akıllandı!
Gönderen
Murat TURAN
zaman:
Pazar, Eylül 29, 2013
Yeni moda herşeyin akıllısını çıkarmak;
Akıllı telefon, akıllı televizton zaten vardı. İnşaat sektörü akıllı evler, mobilya sektörü de akıllı mobilyalar yapmaya başladı. Bilgisayarlarımız zaten fevkalade akıllı olduklarından bu sıfatı almaya bile gerek görmediler.
Peki insanoğlu bununla sınırlı kaldı mı?
Tabi ki hayır!
İşte internette gezinirken bulduğum yeni akıllı aletler:
Akıllı baston : Nüfusun giderek yaşlandığını fark eden Fujitsu firması üzerinde gitmeniz gereken yönü gösteren, yön değiştirmeniz gerektiğinde titreyen ve böylece yaşlıların evlerini bulmalarını sağlayan bir baston geliştirmiş. İnanmadıysanız "akıllı baston" burada.
Akıllı bardak : Budweiser firması içerken bardak tokuşturduğunuzda Facebook'a bağlanan ve sizin birlikte içtiğinizi gönderen bardaklar tasarlamış. "Akıllı bardaklar" burada.
Akıllı çatal : HAPILABS firması da insanların giderek şişmanladığını farketmiş ve bunu hızlı yemelerine bağlamış. Bu çatal sizin yeme alışkanlıklarınızın kaydını tutuyor, yemeğiniz ne kadar sürdü, iki çatal alma arası ne kadar süre var gibi bilgileri size raporluyor. "Akıllı çatal" burada...
Akıllı bira şişesi : Alman bira üreticisi Haineken de bira tüketicisi müşterilerinin ağırlıkla gece hayatında ve partilerd oluğunu düşünerek akıllı bira şişesi üretmiş. Bu bira şişesi her şerefe yaptığınızda ve yudum aldığınızda ışık çıkartıyor. Bıraktığınızda ışığı kapatıyor ve daha da güzeli DJ çoştuğunda müziğin ritmine göre o da partiye katılıyor. "Akıllı bira şişesi" de bu adreste... (Videoyu mutlaka izleyin)
Bunlara el hareketlerinizi ölçen akıllı raketleri, sensörlü basketbol toplarını, çocuk bakım gereçlerini de ekleyebiliriz.
İnsanların ihtiyaç duyabilecekleri ya da sahip olduklarında mutlu olabilecekleri şeyleri, onlar talep etmeden ortaya çıkarmak bana göre "yaratıcı" düşünmenin en belirgin örneklerinden birisi. Bunları yapan akıllı bir azınlık ve sadece tüketen az akıllı bir çoğunluktan oluşuyor insanoğlu.
Her nesnenin akıllısı çıkmaya devam ettikçe insanın akıllısı daha mumla aranır oldu sanki. Standford üniversitesinde Prof. Gerald Crabtree'nin araştırması da bu sezgimi kanıtlar nitelikte. Yeni nesil teknolojinin bizi sadece daha tembel değil, aynı zamanda daha aptal yaptığını söylüyor. Bu araştırma ile ilgili yazıya, maalesef İngilizce olarak, bu adresten ulaşabilirsiniz.
Dünyamız çok şükür giderek "akıllı" olsa da bu terörü, politikacıları, din sömürücülerini, bağnaz kafaları ve düşünmeyi ve sorgulamayı çoktan bırakmış büyük kalabalığı bu gelişimin neresine koyacağız? İnsanlığın bir kısmı ileri bir kısmı geri doğru mu gidiyor acaba? Bu kadar geliştiysek Eftatunun 2500 yıl önce şikayet ettiği şeyler neden hala aynen geçerli? Neden Sokrates'in öldürülme nedeni bugün hala birçok canı alabilir?
Ey hayat; ne çok çelişkin var, ne kadar kaos içindesin ve bu karmaşadan nasıl bir düzen çıkartıyorsun! Hayret...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder